Jurnalul unui vânzător ambulant de șeminee de exterior – Capitolul I

Singurul motiv pentru care titlul conține “Capitolul I” e că mă obligă să scriu “Capitolul II”, care presupune încă o raită pe la alte pensiuni la munte care poate și-ar dori un fire pit de-al meu.
Am pornit la drum cu trei șeminee de exterior, așezate dezordonat în mașină, așa cum e marfa expusă la LIDL, cu intenția clară să pară mai ieftină.

Prima oprire am făcut-o în Băișoara la o pensiune de patru margarete. Ajuns acolo, intru și sunt 100% pregătit să vând. Cu un zâmbet larg, abordez primul angajat care îmi iese în cale:
Eu: Bună, aș dori să vorbesc cu proprietara pensiunii!
Angajatul: Doarme 
Eu, cu elanul tăiat: Doarme??
Angajatul: Da, doamna doarme…
Eu, dezumflat:  Și la cât se trezește?
Angajatul: Pe la patru….
Eu, mega-dezumflat: Atunci revin după patru…
Na, ăsta da start imi zic.

Cu speranța că nu toată lumea doarme de prânz în Băisoara pornesc spre o altă pensiune pe care mi-o notasem în listă.
Acolo dau doar de soția proprietarului care face bulion împreună cu niște prietene. Îi cere fetei ei, care stătea la o altă masă afară să îl sune pe taică-so, să-l întrebe când revine la pensiune pentru a vedea dacă îl interesează produsele mele. I-a răspuns că vine în 20 minute. Între timp încerc să mă fac util și să o ajut pe fată, care rezolvă niște probleme de clasa a IX-a la matematică. Nu mă descurc și o sun pe sora-mea, profesoară de mate. În timp ce eram cu sora-mea la telefon apare și proprietarul care se întreabă ce caut eu acolo între bulion și caiete de matematică. Mă prezint și îi arăt vetrele de foc care, așa cum cum speram, îi plac. Schimbăm numere de telefon și îmi zice că va dori două când își termină terasă. Mă declar satisfăcut și plec cu o semi-vânzare, o plasa cu roșii și tema la matematică rezolvată. 

Mă îndrept spre zona de ski să văd dacă e cineva pe acolo vara. Nici o mișcare, deci întreb la cabana de lângă dacă nu e cineva de la stațiune acolo.
“Nu e nimeni domle, totul e mort vara aici. Da de ce îi căutați?” 
“Am niște vetre de foc de oțel de vânzare.”
“Da? Cât face una?”
“870”
“De euro????”
“Nuuuu, lei”
“Păi eu am dat pe șemineu 6000 euro! Hai să ți-l arăt”
Întru în casă și îmi arată șemineul, beau un pahar de must și discutăm despre sisteme de încălzire. Apoi ne îndreptăm spre mașină mea să-i arăt șemineele mele. Îi plac și își notează numărul meu de telefon. Îmi crește și mai tare moralul!

Revin la prima pensiune unde o prind pe proprietară tocmai trezită din somn. Cum era de așteptat de la un om proaspăt trezit din somn la ora 4 pm, nu reacționează tocmai bine la cineva care vrea să îi vândă ceva în mod neanunțat. Așa că, nu îi vede utilitatea, nu îi place forma, nu i se pare ok că e din oțel.
Eu tot îi explic că e oțel de calitate, tăierea se face cu laser, sudarea se face manual cu grijă, pare că nimic nu contează.
Ea: Cât Costă?
Eu: 870
Ea: De lei???
Eu (eram gata să zic o altă monedă cu valoare mult mai mică doar să scap de acolo) șoptesc un  ,,da” stins.

Plec cu entuziasmul înjumătățit spre valea Ierii la o altă locație unde aflu că proprietarii sunt plecați din țară. În față pensiunii, o tanti cu o rețea de plase de rafie în mâna mă întreabă dacă nu o iau cu mașina. Îi zic că merg spre sat nu spre Cluj. Ea îmi replică ,,păi nu văd cum e echipată că și ea tot la sat merge doar nu o să meargă așa la oraș!!!???” O iau în mașină pentru că e tare simpatică, mă tot întreabă de seminee, îi plac grozav. Când ajungem în sat îmi zice să opresc brusc lângă două doamne : ,,Zi-le măi și lor de vetrele tale de foc, astea au bani și ți le cumpără!” Opresc , mă prezint și mă cheamă doamnele în curte la una dintre pensiunile lor. Stau acolo peste o ora și în sfârșit fac prima vânzare! Mă mai și servesc cu chiftele și salată de bouef! Demarez în trombă spre Cluj cu un fire pit vândut, sătul și cu un zâmbet mare pe buze. Am mai învățat ceva și din această experiență – Nu subestima niciodată plasele de rafie!!!

Fier și Foc – Departamentul de vânzări foarte directe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *